Een droom die uitkomt

Het is allemaal begonnen in het Deense Aarhus toen Ole Schou, de oprichter van Cryos, in 1981 een vreemde droom had over ingevroren sperma. Vandaag de dag is Cryos een internationale sperma- en eicelbank met groot aanzien die heeft geholpen bij het laten uitkomen van duizenden dromen.

Als internationaal bedrijf levert Cryos ingevroren donorsperma en eicellen aan meer dan honderd landen wereldwijd. Wij hebben het grootste aanbod aan Non-ID Release en ID Release donors ter wereld. En het is met gepaste trots dat wij kunnen bogen op het wereldwijd grootste aantal geregistreerde zwangerschappen.

Het bedrijf heeft zich van meet af aan toegelegd op de cryopreservatie van sperma. De afgelopen 10-15 jaar heeft de technologie achter de vitrificatie van eicellen een grote ontwikkeling doorgemaakt. Vanwege deze continue verbetering, was het voor Cryos vanzelfsprekend om uit te breiden op de markt voor donoreicellen.

In 2015 heeft Cryos de eerste volledig zelfstandige bank voor ingevroren eicellen opgericht in de Verenigde Staten, en het doet ons nu veel genoegen om onze eerste eicelbank in Europa te openen. Onze visie blijft hetzelfde: kinderlozen helpen hun dromen waar te maken.

Het internationale succes van Cryos is niet alleen te danken aan geavanceerd onderzoek en ontwikkeling, maar vooral aan mensen. De mensen die werken bij Cryos, onze gulle donoren van sperma en eicellen, en uiteraard al die mensen die ons hun vertrouwen hebben gegeven en die nu de ouders zijn van gelukkige, gezonde kinderen.

Ole Schou vertelt over hoe Cryos is ontstaan:

Ole Schou, founder of Cryos

"Ik weet niet waarom ik in 1981 die droom had. Maar om de een of andere reden wist ik toen ik wakker werd dat ik gewoon alles te weten wilde komen over wat er te weten viel over ingevroren sperma. Het werd een beetje een obsessie en ik las zo ongeveer ieder boek en artikel dat ooit over het onderwerp geschreven was. Ik kon niet bevroeden dat ik plotseling een van de grootste experts op dit gebied geworden was, zonder dat ik zelfs maar opgeleid was als natuurwetenschapper. 

Gelukkig kon ik mijn kennis over ingevroren sperma combineren met een diploma bedrijfskunde om na verloop van tijd een succesvol commercieel bedrijf op te richten. Ik gebruikte mijn kennis over het invriezen en bewaren van menselijk sperma om samen te werken met artsen en klinieken die erg tevreden waren met mijn werk en mijn product. Het bedrijf kwam van de grond en in het begin werden mijn kantoor en laboratorium alleen opgericht als service voor het bewaren van ingevroren sperma. In 1990 werd het donorprogramma opgezet en nam de internationale vraag snel toe.

Later gingen we ons ook specialiseren in de vitrificatietechnologie voor eicellen. Dat betekent dat we over de hele wereld nog meer mensen kunnen helpen om ouders te worden."

De geschiedenis van Cryos

Timeline icon
Vandaag de dag

Cryos levert aan meer dan 100 landen wereldwijd

Timeline icon
2017

In 2017 viert Cryos met trots haar 30-jarige jubileum

Timeline icon
2016

Cryos opent de eerste onafhankelijke, vrijstaande eicelbank in de Verenigde Staten  

Timeline icon
2015

Cryos opent een afdeling in Odense (Denemarken)

Timeline icon
2015

De afdeling in de VS verhuist van New York naar Orlando, Florida

Timeline icon
2014

Cryos levert aan meer dan 70 landen

Timeline icon
2013

Cryos lanceert een nieuwe website in 19 talen, beschikbaar vanaf computers, tablets, en mobiele apparaten

Timeline icon
2009

Cryos levert aan meer dan 50 landen

Timeline icon
2009

Cryos begint te leveren aan particuliere cliënten

Timeline icon
2008

Cryos opent een afdeling in Aalborg (Denemarken)

Timeline icon
2007

Cryos krijgt een licentie conform de EU-richtlijnen

Timeline icon
2006

Cryos begint te werken met ID Release donors

Timeline icon
2003

De afdeling in de VS verhuist van Seattle naar New York

Timeline icon
2001

Cryos opent een Scandinavische Cryobank in Seattle, VS

Timeline icon
1994

Cryos opent een afdeling in Kopenhagen (Denemarken)

Timeline icon
1990

Start van het donorprogramma

Timeline icon
1987

Cryos wordt opgericht in Aarhus, Denemarken

Timeline icon
1981-1987

Ole doet vooral onderzoek

Timeline icon
1981

Oprichter Ole Schou droomt over bevroren sperma