Veelgestelde vragen

Hier vindt u enkele van de vragen die het vaakst worden gesteld, samen met de bijbehorende antwoorden. Als u het antwoord op uw vraag niet kunt vinden, mag u altijd contact met ons opnemen.

Als u vragen heeft over de COVID-19 situatie, bezoek dan hier onze informatiepagina.

Wij raden u ook aan om naar het Cryos blog te gaan, waar u veel meer kunt lezen over bijvoorbeeld donorsperma, vruchtbaarheidsbehandelingen en zwangerschap. Verder willen wij u uitnodigen voor onze Facebook-groep Family Dreams waar u van gedachten kunt wisselen met gelijkgestemden in een open gemeenschap waar we elkaar steunen.

De donors

Bij het kiezen van een spermadonor moet u een aantal belangrijke keuzes maken. U moet eerst overwegen of u een Non-ID Release of een ID Release donor wilt. Het verschil tussen deze donortypes is of het kind, wanneer hij of zij 18 wordt, wel of niet de mogelijkheid heeft om identificerende informatie over de donor te ontvangen. Deze beslissing is afhankelijk van de beperkingen in uw land, en van uw eigen persoonlijke voorkeuren. U kunt hier meer lezen over Non-ID Release en ID Release donors. U kunt hier meer lezen over Non-ID Release en ID Release Donors.

Daarnaast moet u nadenken over hoe veel informatie u over de donor wilt hebben. U kunt een donor met een basisprofiel kiezen, waarbij u alleen essentiële informatie over de donor krijgt, of een donor met een uitgebreid profiel, waarbij u allerlei persoonlijke informatie over de donor krijgt. Lees hier verder over basisprofielen en uitgebreide profielen. Sommige donors hebben tevens foto's van zichzelf als volwassene geleverd.

U kunt Zoeken naar donor gebruiken om een donor te vinden die aansluit op uw criteria.

Ja, sommige donors hebben foto's van zichzelf als volwassene beschikbaar gesteld. U kunt toegang tot deze foto's kopen. Lees hier meer informatie over donors met foto's als volwassene.

De meeste van onze donors zijn Deens en zijn een afspiegeling van de doorsneebevolking in Denemarken. Sommige van onze donors verblijven echter tijdelijk in Denemarken als uitwisselingsstudenten, expats, enz. Onze donors hebben veel verschillende etnische achtergronden en fenotypen.

Al onze spermarietjes voldoen aan de specifieke vereisten die gelden op het moment van donatie met betrekking tot screening, quarantaine, leeftijd en donoridentificatie. In de loop der tijd is de screening uitgebreid en omvat tegenwoordig 46 van de meestvoorkomende recessieve genetische ziekten.

De bloedgroep van donoren wordt getest volgens het AB0-systeem (A, B, AB of 0) en het rhesussysteem (-/+). Het is zeer uitzonderlijk dat de bloedgroep relevant is voor de keuze van uw donor, net zo uitzonderlijk als dat het zou zijn bij het vinden van een partner onder natuurlijke omstandigheden. Als u een donor kiest op basis van de bloedgroep, moet u er rekening mee houden dat het de beschikbaarheid van donors kan beperken bij het maken van een selectie.

De bloedgroep is belangrijk als de bloedgroep van de vrouw rhesusnegatief is (Rh-) en als de donor Rh+ is. In dat geval is er een kans van 50% dat het kind Rh+ is en dan bestaat het gevaar dat de moeder antistoffen ontwikkelen tegen het kind. Dat is bij de eerste zwangerschap normaal gesproken geen probleem, maar eventuele volgende zwangerschappen moeten zorgvuldig worden bewaakt.

Ja, in Denemarken kunt u een vriend of kennis als donor gebruiken. U kunt hier meer lezen over een bekende donor (in het Deens).

Vanaf 2001 tot 2006 heeft Cryos International - Denmark ApS donorsperma vrijgegeven van bepaalde donors in de VS.

De fictieve naam werd in de VS gebruikt voor marketingdoeleinden terwijl het oorspronkelijke nummer in Denemarken werd gebruikt. Sinds 1 maart 2009 echter worden alle donors gezamenlijk gepresenteerd onder hun fictieve namen en de documentatie toont nu duidelijk aan (Donorkenmerken & vrijgave uit quarantaine) wanneer de donor een alias is. Sinds 1 maart 2009 heeft Cryos geen alias donors onder nummers verkocht, uitsluitend onder fictieve namen.

Zie voorbeeld van een alias donor.
Zie volledige lijst van alias donors.


Donorsperma

De regelgeving van verschillende landen varieert wat betreft selectie, screening en goedkeuring van donors en donorsperma. Dat noemen wij de normen. Een donor/spermarietje kan worden vrijgegeven conform één of meerdere normen.

Bij Cryos werken we met de volgende normen: DK, EU, FI, NL, ISR, ITA, NO, NYS, SE, UK, USA.

Als u behandeld gaat worden in een vruchtbaarheidskliniek in één van de bovenstaande landen, gebruikt u de bijbehorende norm. Als u behandeld gaat worden in een kliniek in een land dat hierboven niet vermeld staat, vraagt u uw vruchtbaarheidskliniek om advies over de te gebruiken norm.

Bij Zoeken naar donor kunt u zoeken op een specifieke norm.

Lees hier meer over normen.

MOT is de afkorting van motiliteit, oftewel het aantal actieve spermacellen per ml sperma. Zo bevat 1 ml MOT20 na ontdooiing minimaal 20 miljoen actieve spermacellen. Onze spermarietjes bevatten 0,5 ml, wat betekent dat elk MOT20-rietje minstens 10 miljoen actieve spermacellen bevat.

Lees verder over spermakwaliteit.

Bij Cryos kunt u spermarietjes van twee types kopen: ICI en IUI.

ICI is niet-gewassen/niet-geprepareerd sperma. ICI-rietjes kunnen worden gebruikt voor intra-cervicale inseminatie. ICI-rietjes kunnen niet worden gebruikt voor intra-uteriene inseminatie zonder preparatie, dat kan namelijk een ernstige allergische reactie veroorzaken. U kunt ICI-spermarietjes echter wel kopen voor intra-uteriene inseminatie als uw vruchtbaarheidskliniek het sperma voor de behandeling liever zelf prepareert.

IUI is gewassen/geprepareerd sperma waarbij alle ejaculatievloeistoffen verwijderd zijn. IUI-rietjes kunnen worden gebruikt voor intra-uteriene inseminatie en voor intra-cervicale inseminatie.

ICI- en IUI-spermarietjes kunnen allebei worden gebruikt voor ivf- en ICSI-behandelingen.

Vraag uw vruchtbaarheidskliniek welk type spermarietjes u moet kiezen.

Lees verder over IUI en ICI.

CMV staat voor cytomegalovirus en is een veelvoorkomend virus dat iedereen kan treffen. Het is zelfs zo dat de meeste mensen een CMV-infectie hebben gehad tegen de tijd dat ze 50 worden, zonder dat ze er weet van hebben. Daarna hebben ze een positieve CMV-status.

Sommige van onze donors zijn gescreend op hun CMV-status voor gebruik in sommige landen waar testen op CMV verplicht is. U kunt de CMV-status van de donors zien op ieder profiel in Zoeken naar donor. Geen van de donors die getest zijn op CMV hebben een actief virus ten tijde van de donatie. Ze worden altijd voor en na de donatie op CMV getest.

Aangezien de donor gedurende een langere periode kan doneren, kan de CMV-status van een donor veranderen van negatief in positief. De monsters die hij gedoneerd heeft in de periode waarin hij een positieve infectie had, worden weggegooid en we aanvaarden geen nieuwe donaties totdat uit de screening blijkt dat het virus niet meer actief is.

Een infectie met CMV is meestal onschuldig. Als een foetus tijdens de zwangerschap echter met CMV besmet raakt, kan de foetus gevaar lopen. Vanwege de regelmatige screening en het opschonen van sperma voor IUI is het risico zeer laag.

Als u zich zorgen maakt over CMV, raden we aan om uzelf op CMV te laten screenen en het resultaat met uw arts te bespreken.

In dit blogbericht kunt u meer lezen over CMV.


Bestellen en verzenden

De prijs van donorsperma is afhankelijk van verschillende factoren. Het gaat bijvoorbeeld om de kwaliteit van het sperma, de norm, of u kiest voor een Non-ID Release of een ID Release Donor, en of u kiest voor een donor met een basisprofiel of een uitgebreid profiel.

De exacte prijs van iedere donor ziet u bij Zoeken naar donor. Lees verder over prijzen en betaling.

Donorsperma wordt verzonden naar bestemmingen wereldwijd. De zendingen gebeuren in een bak met droogijs of in een stikstoftank.

Een kleine bak met droogijs blijft 3 dagen goed, een grote bak met droogijs blijft 5 dagen goed. Een kleine stikstoftank blijft 7 dagen goed en een grote stikstoftank blijft 12 dagen goed. Tel voor de houdbaarheid van de spermarietjes de dag van verzending mee als de eerste dag.

Kies het opslagtype op basis van de datum van uw vruchtbaarheidsbehandeling of uw ovulatie – afhankelijk van de behandelmethode die u heeft gekozen. Vergeet ook niet om de tijd mee te rekenen van verzending tot ontvangst.

Plaats uw order minimaal 2 dagen voor de gewenste verzenddatum tot maximaal 4 weken voor de gewenste verzenddatum.

Op de pagina Verzending en bezorging kunt u meer lezen over wanneer u uw bestelling moet plaatsen.

De bezorging kost 1-2 weekdagen voor de meeste bestemmingen binnen Europa en 2-5 weekdagen voor de meeste bestemmingen buiten Europa. Dit kan echter variëren afhankelijk van de bestemming en de omstandigheden. Cryos kan de exacte bezorgdatum niet garanderen.

Plan de verzenddatum op basis van de datum van uw vruchtbaarheidsbehandeling of uw ovulatie – afhankelijk van de behandelmethode die u heeft gekozen.

Lees verder over verzending en bezorging.

Donorsperma moet op een zeer lage temperatuur worden opgeslagen (-196°C), wat betekent dat u spermarietjes niet in uw eigen vriezer kunt bewaren.

Plaats een order als de gewenste verzenddatum binnen de komende 4 weken ligt. Als u de rietjes van uw favoriete donor echter bij ons wilt reserveren voor toekomstige behandelingen, dan maakt u in plaats daarvan een reservering.

Voor een reservering betaalt u opslagkosten. Lees hier meer over reserveringen.

Vanwege veranderingen in de Deense wetgeving kan Cryos International Denmark als Deense spermabank geen donorsperma meer verzenden naar privéadressen.  Verzending van donorsperma is alleen toegestaan naar goedgekeurde weefselcentra, vruchtbaarheidsklinieken, ziekenhuisafdelingen en geautoriseerde professionele zorgverleners.

Neem contact op met onze klantenservice om uw mogelijkheden te bespreken.


Zwangerschap

Een quotareservering is in sommige landen vereist om te zorgen dat het aantal bereikte zwangerschappen van dezelfde donor onder de limiet blijft.

De quotareservering garandeert dat u de donor kunt gebruiken gedurende uw volledige behandeling en voor broers of zussen, zelfs als plaatselijke quota bereikt zijn na uw eerste aankoop. Denk eraan om rietjes te reserveren voor broers of zussen.

Bij Zoeken naar donor kunt u controleren of een quotareservering bereikt is in het land van uw behandeling.

Als u een quotareservering gekocht heeft, maar niet zwanger bent geworden en de behandeling niet wilt voortzetten met dezelfde donor, kunt u een terugbetaling voor de quotareservering krijgen. Om terugbetaald te worden meldt u zich op een computer aan bij uw profiel (niet op een mobiel toestel) en klikt u op Zwangerschappen.

Als u zwanger bent geworden van een Cryos-donor, is het belangrijk dat u de zwangerschap bij ons meldt.

Wij raden u aan om uw zwangerschap te melden na het eerste trimester en voor de geboorte van uw kind.

Meld uw zwangerschap aan door in te loggen bij uw account op onze website. Ga vervolgens naar de pagina Zwangerschappen. Hier kunt u uw zwangerschap melden.

Als u in een kliniek behandeld bent, meldt u uw zwangerschap bij zowel uw kliniek als Cryos.

Ieder land heeft een zwangerschapsquotum, oftewel een limiet op het aantal zwangerschappen van één donor. Het is belangrijk om uw zwangerschap bij Cryos te melden om te voorkomen dat de zwangerschapslimiet wordt overschreden.

De zwangerschapskans is afhankelijk van een groot aantal factoren. We kunnen u daarom niet vertellen wat de verwachte zwangerschapskans is voor uw behandeling met donorsperma.

De zwangerschapskans is bijvoorbeeld afhankelijk van de vruchtbaarheidskliniek, de behandelmethode en persoonlijke factoren zoals leeftijd en leefstijl.


Aandoeningen

Alle donors zijn geselecteerd en gescreend volgens de uitgebreide kwaliteitsborging, operationele procedures en het beleid van Cryos voor donorwerving, beoordeling en screening. Ondanks deze grondige selectie- en screeningprocedure kan de kans op het krijgen van een kind met een medische aandoening niet worden uitgesloten.

Niet alle aandoeningen zijn erfelijk. Het is echter een vaststaand feit dat ieder mens drager is van een aantal DNA-mutaties die gekoppeld kunnen worden aan allerlei afwijkingen en aandoeningen. Als er een aandoening wordt gerapporteerd met betrekking tot een specifieke donor en deze erfelijk blijkt, kan deze informatie potentieel significante invloed hebben op iedereen die genetisch verwant is aan de donor en op hun familieleden. Cryos neemt meldingen van aandoeningen erg serieus en we zullen geen informatie achterhouden voor iemand die aan de donor verwant is.

Wanneer Cryos melding krijgt van een aandoening, wordt de donor onmiddellijk verwijderd uit Zoeken naar donor en in de wacht gezet voor analyse en onderzoek.

U kunt hier meer lezen over hoe we omgaan met aandoeningen.

Donors van wie een genetische aandoening geregistreerd is, kunnen alleen worden gebruikt als u al een kind heeft gekregen met de donor en graag een broer of zus van dezelfde donor wilt.

Als u sperma wilt kopen van een donor met een geregistreerde aandoening, moet u derhalve verklaren dat u al een kind van deze donor heeft, en dat u de informatie over de geregistreerde aandoening ontvangen en begrepen heeft. We raden wel aan om genetisch advies in te winnen voor vragen over het gebruik van een donor met een geregistreerde aandoening voor een tweede kind.

Als u vermoedt dat een donor een aandoening heeft, vragen wij u onze klantenservice te bellen of om ons een e-mail te sturen.


Donorkinderen

Cryos volgt het nationale quotum voor het aantal gezinnen dat een donor in een bepaald land kan gebruiken. U kunt altijd controleren of het nationale quotum van een specifieke donor bereikt is door uw land van verblijf en het land van behandeling te selecteren bij Zoeken naar donor.

Informeer bij de autoriteiten van uw eigen land naar het geldende nationale quotum.

U hoeft zich geen zorgen te maken over relaties tussen twee donorkinderen van dezelfde donor. De kans dat dit gebeurt is zeer klein, en de kans is mogelijk maar een paar procent groter vergeleken met normale voortplanting.

Cryos volgt het nationale quotum voor het aantal gezinnen dat een donor in een bepaald land kan gebruiken. Dat draagt eraan bij om het risico van inteelt zeer laag te houden.

U kunt altijd controleren of het nationale quotum van een specifieke donor bereikt is door uw land van verblijf en het land van behandeling te selecteren bij Zoeken naar donor.

Wanneer u heeft gekozen voor een ID Release donor, heeft uw kind wanneer hij of zij 18 wordt de mogelijkheid om informatie van Cryos te ontvangen waarmee de donor kan worden geïdentificeerd. Wanneer u een Non-ID Release donor gekozen heeft, kan uw kind geen informatie van Cryos ontvangen waarmee de donor kan worden geïdentificeerd.

Wanneer u een zwangerschap registreert, kunt u een Donorkindcertificaat downloaden. U vindt het certificaat wanneer u zich aanmeldt bij uw account. U kunt de naam en geboortedatum van uw kind toevoegen aan het certificaat.

Als de donor een ID Release donor is, kan het kind contact met Cryos opnemen wanneer hij of zij 18 wordt, en na overhandiging van het Donorkindcertificaat de contactgegevens van de donor krijgen. Identificerende informatie is de volledige naam van de donor, zijn geboortedatum en het adres dat aan Cryos is gegeven. Met deze informatie kan het kind proberen om contact op te nemen met de donor. Houdt er rekening mee dat, hoewel de donor ermee heeft ingestemd om benaderd te worden, Cryos niet kan garanderen of controleren of de donor van gedachten is veranderd, noch of hij benaderbaar is wanneer het kind 18 wordt.

Neem bij verdere vragen contact op met de klantenservice.


Regelgeving

Ieder land heeft zijn eigen regelgeving met betrekking tot donorsperma. Het gaat dan bijvoorbeeld om donoridentificatie en de mensen die in een kliniek behandeld mogen worden (heteroseksuele stellen, homoseksuele stellen en/of alleenstaanden).In de meeste gevallen kunt u de huidige regelgeving terugvinden op de website van de overheid van uw land.

Bij Cryos voldoen wij wereldwijd aan de regelgeving door de specifieke normen van verschillende landen te volgen. Als uw land op de lijst met normen staat, kunt u er zeker van zijn dat we voldoen aan de regelgeving van uw land.

We raden u echter aan om ook met uw vruchtbaarheidskliniek te praten over de specifieke regelgeving in uw land van behandeling. Daar kunnen ze u helpen bij het kiezen van het juiste type donorsperma voor uw behandeling.