Een spermadonor kiezen

Bij Cryos hebben wij het grootste aanbod donors ter wereld. Dat grote aanbod is geweldig, maar we beseffen dat het ook overweldigend kan lijken. Op deze pagina adviseren wij u over de belangrijkste zaken om in overweging te nemen bij het kiezen van een spermadonor.

Vruchtbaarheidsbehandelingen met donorsperma beginnen vaak met een bespreking met een arts of een andere professionele zorgverlener over de verschillende behandelingsmogelijkheden. In de meeste gevallen bestaat de volgende stap uit het kiezen van een donor voor uw toekomstige kind. 

Dit besluit gaat gepaard met allerlei overwegingen. Daarom hebben we enkele vragen verzameld die u zichzelf kunt stellen om het proces gemakkelijker te maken.

Een spermadonor kiezen

Wilt u dat uw toekomstige kind contact met de donor kan opnemen?

Een van de eerste dingen om bij stil te staan bij het kiezen van uw spermadonor is of u wilt dat uw kind later contact met de donor kan opnemen.

Als u voor een anonieme donor kiest, blijft de identiteit van de donor vertrouwelijk. Wanneer u kiest voor een niet-anonieme donor, krijgt het kind als het ouder is de mogelijkheid om informatie te krijgen over de identiteit van de donor. Dat kan in de meeste landen wanneer het kind 18 wordt.

De keuze tussen een anonieme en een niet-anonieme donor is zeer persoonlijk en complex. Er kunnen allerlei uiteenlopende redenen zijn om voor een van beide opties te kiezen. Voordat u uw keuze maakt, raden wij u aan om hier meer te lezen over donoranonimiteit.

Hoeveel wilt u weten over de spermadonor?

Wilt u zo veel mogelijk over de donor weten, of wilt u alleen de meest essentiële informatie kennen? Deze overweging helpt u bij het kiezen tussen een Uitgebreid profiel en een Basisprofiel. Een uitgebreid profiel bevat allerlei persoonlijke informatie, inclusief babyfoto’s en een geluidsopname van de stem van de donor. Een spermadonor met een basisprofiel geeft u uitsluitend de essentiële informatie zoals etniciteit, fysieke kenmerken en opleiding/werk. 

Als u echt zo veel mogelijk van uw donor wilt weten, kunt u ook nog kiezen voor een uitgebreid profiel met foto's als volwassene.

Moet uw donor exclusief zijn?

Als u graag een donor wilt die niet de donor is van andere kinderen in andere gezinnen, kunt u een exclusieve donor overwegen. Bij donorexclusiviteit kunnen alleen u en uw eventuele partner een kind krijgen met behulp van de donaties van die donor.

Lees hier meer over donorexclusiviteit.

Extra tips voordat u bestelt

Uiteindelijk heeft u maar één spermadonor nodig, maar het kan een goed idee zijn om bij het zoeken een selectie te maken van 3-5 donors en die te markeren als Favorieten in Zoeken naar donor. Dit kan handig zijn in het geval uw favoriete donor is uitverkocht of het zwangerschapsquotum heeft bereikt in het land waar u woont, op het moment dat u klaar bent om te bestellen.

Wanneer u klaar bent om online te bestellen, raden we aan om een reservering voor extra rietjes te overwegen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u genoeg sperma heeft voor uw volledige vruchtbaarheidsbehandeling en later voor eventuele broers of zussen. Lees hier meer over reserveringen.

We raden tevens aan om te kijken naar de wetgeving in het land van behandeling. In sommige landen zijn namelijk alleen behandelingen toegestaan met bepaalde donortypes (anoniem of niet-anoniem). Uw kliniek of professionele zorgverlener kan u hier meer over vertellen. U kunt ook contact opnemen met de klantenservice van Cryos, wij zijn u graag van dienst.

We hopen dat bovenstaande informatie u helpt bij het nemen van uw uiteindelijke besluit over welke donor de juiste is voor uw toekomstige gezin.