Kinderen van spermadonors en zwangerschapsquota

Hoeveel kinderen per donor?

Om de privacy en rechten van onze donors en ontvangers te beschermen, kunnen we geen antwoord geven op de specifieke vraag van hoeveel kinderen onze donors hebben. 

In plaats daarvan kunnen we mededelen dat het beleid van Cryos International alle eventuele nationale beperkingen of nationale quota.

Onder “Donor zoeken” kunt u altijd controleren of een donor het nationale quotum heeft bereikt als u op een donor klikt - Donorgegevens.

Hoe bezorgd moet ik zijn over inteelt (ook bekend als ongewenste bloedverwantschap)?

Er is geen reden om bezorgd te zijn over een partnerschap tussen twee via een donor verwekte kinderen van dezelfde donor. Het risico is zeer laag, in het bijzonder wanneer de spermabank op nationaal en internationaal niveau verspreidt, zoals Cryos doet.

U moet echter meer informatie hebben over bloedverwantschap om beter inzicht te krijgen in de risico’s. Bloedverwantschap betekent eenvoudig gezegd dat het DNA van de twee ouders te identiek is. Als beide ouders dragers zijn van recessieve ziekten in het DNA, dan kunnen deze ziekten worden doorgegeven aan het nageslacht, en hen beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen dat wij allemaal tal van recessieve ziekten in het DNA dragen (C.J. Bell 2011) ook de donors.

De mogelijkheid bestaat echter dat het risico toeneemt met een paar procent, in vergelijking met normale voortplanting. Een groter probleem van bloedverwantschap ontstaat als het generatie na generatie doorgaat, want iedereen zal vroeger of later worden beïnvloed. Dit is onder meer zichtbaar in zeer kleine en geïsoleerde gemeenschappen of in koninklijke families. Dit is niet relevant voor donors omdat dit slechts een kwestie is van één generatie.

Om de effecten van bloedverwantschap te vermijden of te minimaliseren zou een  kleine spermabank die alleen een kleine gemeenschap bedient zeer weinig kinderen per donor moeten toestaan, maar volgens de aanbevelingen van de Amerikaanse Society of Reproductive Medicine (page 53) kan het maximaal 1 donorkind voor elke 32.000 burgers zijn, indien op nationaal of internationaal niveau verspreid. Dit toont aan dat bloedverwantschap uitsluitend een kwestie is van verspreiding en wordt bloedverwantschap bij spermadonors in feite beschouwd als veel minder frequent dan het algemene risico in de gemeenschap (J.L. Serre, 2013).

Om geografische verspreiding te waarborgen, volgen we de nationale quota. U kunt altijd controleren of een donor het nationale quotum heeft bereikt door onder “Donor zoeken” te klikken op “Details bekijken” van een specifieke donor. Voor de juiste informatie kunt u gebruik maken van de functie “Zwangerschapsquotum controleren”.

Wat is een Quotumreservering?

Een Quotumreservering wordt in sommige landen verlangd om ervoor te zorgen dat de limiet voor zwangerschappen door één donor niet wordt overschreden. De Quotumreservering garandeert dat u de donor gedurende uw volledige behandeling kunt gebruiken en voor zusters zelfs wanneer de lokale quota sinds uw eerste aankoop zijn bereikt. Vergeet niet rietjes te reserveren voor zusters.

Om te controleren of er in uw land van behandeling een quotum reservering vereist is, zie Donor zoeken.

Wanneer en hoe moet ik mijn zwangerschap melden?

Als u zwanger bent geworden van een Cryos-donor, is het belangrijk dat u de zwangerschap bij ons meldt.

Wij raden u aan om uw zwangerschap te melden na het eerste trimester en voor de geboorte van uw kind.

Meld uw zwangerschap aan door in te loggen bij uw account op onze website. Ga vervolgens naar de pagina 'Zwangerschappen'. Hier kunt u uw zwangerschap melden.

Als u in een kliniek behandeld bent, meldt u uw zwangerschap bij zowel uw kliniek als Cryos.

Waarom moet ik mijn zwangerschap melden?

Ieder land heeft een zwangerschapsquotum, oftewel een limiet op het aantal zwangerschappen van één donor.  Het is belangrijk om uw zwangerschap bij Cryos te melden om te voorkomen dat de zwangerschapslimiet wordt overschreden.