CMV en normen voor screening

Wat is CMV-status?

CMV betekent Cytomegalovirus. Het is een zeer algemeen virus, dat de meeste mensen hebben gehad voordat ze 50 jaar oud werden. Ongeveer 50% van de mensen van 20 jaar oud zijn tijdelijk geïnfecteerd geweest met dit virus.

Wij screenen uitsluitend enkele van onze donors op CMV om gebruik in bepaalde landen te regelen. Het is alleen toegestaan om sperma te gebruiken van een donatieperiode waar de donor igM-negatief was (had geen actieve infectie). In sommige landen mag sperma van een donor die eerder de infectie had en nu IgG-positief is, worden gebruikt voor vrouwen die zelf IgG-positief zijn (die de infectie eerder gehad hebben).

Een infectie met CMV is meestal ongevaarlijk. Indien echter een foetus is geïnfecteerd met CMV tijdens de zwangerschap, dan kan de foetus in gevaar komen. Dit kan gebeuren als de moeder een primaire infectie van CMV heeft tijdens de zwangerschap.  Vanwege de regelmatige screenings op IgM-antistoffen en het zuiveren van het sperma voor IUI (centrifugeren), wordt het risico van een virus in het sperma beschouwd als miniem.

Donors die geen CMV-status op de website hebben, zullen hiervoor niet worden gescreend.

Voor alle geteste donors wordt de status op de website getoond.

Meer informatie over screenen.

Wat is een norm?

Omdat landen verschillende voorschriften hebben met betrekking tot selectie, screenen en goedkeuringsprocedures voor donors en donorsperma, alsmede verschillende documentatievereisten, werkt Cryos met verschillende “normen” voor vrijgave. Een donor/ejaculaat kan worden vrijgegeven volgens één of meerdere normen. 

Donors/ejaculaat kunnen worden vrijgegeven volgens de normen in Denemarken (DK), EU, Finland (FI), Israël (ISR), Italië (ITA), Holland (NL), Noorwegen (NO), de staat New York (NYS), Zweden (SE), Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten van Amerika (VS).

Voor behandeling door een professional in één van bovengenoemde landen moet u de relevante normen gebruiken. Voor behandeling door een professional in een ander land dan hierboven vermeld, moet u de professional om hulp vragen.

Het is de verantwoordelijkheid van de cliënt om ervoor te zorgen dat de import en afhandeling legaal is in het land van bestemming.