Thuisinseminatie

Veel landen bieden geen toegang tot een medisch begeleide behandeling met donorsperma. Dit kan zijn omdat een behandeling met donorsperma in het land in kwestie bij wet is verboden.

Home insemination

Het kan zijn dat er geen behandeling wordt toegestaan aan alleenstaande vrouwen of partners van hetzelfde geslacht of dat er voorschriften zijn betreffende specifieke testen of speciale documenten of een verbod tegen behandeling via anonieme donoren of tegen behandeling via niet-anonieme donoren, of andere verboden en voorschriften. Voor zover Cryos weet, geldt zulke wetgeving alleen voor behandeling door dokters en andere gezondheidsdeskundigen. Met andere woorden valt thuisinseminatie niet onder een van bovenstaande wettelijke beperkingen en moet het daarom als legaal worden beschouwd.

Verzendt u donorsperma wereldwijd aan particulieren voor thuisinseminatie?

Ja. Cryos is een gelicentieerd weefselcentrum onder de EU-weefselrichtlijn en kan daarom getest en gescreend donorsperma verzenden naar particulieren met het oog op thuisinseminatie, ongeacht hun burgerlijke staat of seksuele geaardheid. We raden echter aan dat u zich laat behandelen door een arts of in een kliniek.

Vanwege aanstaande veranderingen in de Deense wetgeving kan Cryos als Deense spermabank donorsperma vanaf 1 juli 2018 niet meer rechtstreeks verzenden naar privéadressen binnen de EU.

Bij Cryos maken wij ons zorgen over de ontwikkeling van de Deense wetgeving op dit gebied. Wij geloven namelijk in het recht en de onafhankelijkheid van het individu om een kind te krijgen, en we willen mensen graag helpen ongeacht hun huwelijkse staat of seksuele geaardheid.

Ons medeleven gaat uit naar iedereen die door deze wetswijzigingen getroffen wordt, en vanuit onze visie blijven we altijd zoeken naar manieren om kinderlozen te helpen hun dromen waar te laten worden.

Geen veranderingen voor bezorging aan vruchtbaarheidsklinieken en ziekenhuizen
Na 1 juli 2018 blijft het voor onze privé cliënten gelukkig nog steeds mogelijk om orders en reserveringen bij Cryos te maken om donorsperma te laten bezorgen bij goedgekeurde weefselcentra, vruchtbaarheidsklinieken, ziekenhuisafdelingen en geautoriseerde professionele gezondheidsverzorgers.

Wij zijn er voor u Wij blijven u zoals altijd helpen met verwijzingen en met antwoorden op uw vragen. Neem vooral contact op met onze klantenservice via [email protected] of +45 8676 0699 als u meer informatie wilt.

 

Er zijn zoveel factoren die het resultaat van de kunstmatige inseminatie kunnen beïnvloeden; bijvoorbeeld medisch onderzoek, diagnose, scanning, timing, hormonale stimulatie of andere soorten medicatie. Een dokter of kliniekmedewerker zal normaal een veel efficiëntere behandeling kunnen geven, met vaak een drie tot vier keer hoger zwangerschapspercentage per cyclus als gevolg. Behandelingen kunnen de vorm aannemen van intra-uteriene inseminatie (rechtstreekse inseminatie in de baarmoederholte met gezuiverde spermacellen) of IVF (In Vitro Fertilisatie), die enkel kan worden uitgevoerd door een arts of in een kliniek.

Het donorsperma is van dezelfde kwaliteit en norm als dat aan dokters en vruchtbaarheidsklinieken wordt geleverd.

Van welke donoren kan sperma worden besteld voor thuisinseminatie?

U kunt sperma bestellen van alle spermadonoren op onze donorlijst, i.e. anoniem en niet-anoniem donorsperma, basis- en uitgebreide profielen en normen.

Mag ik wettelijk gezien donorsperma importeren?

Binnen de EU wordt een vrij verkeer van goederen verzekerd en zijn er geen grenzen. U dient er echter altijd voor te zorgen dat de invoer en het gebruik verloopt volgens de nationale wetgeving. Wat de wetten over verzendingen buiten de EU betreft, kunt u het beste advies vragen aan uw lokale autoriteiten.

Hoe ga ik om met donorsperma?

Er zitten gedetailleerde instructies bij alle verzendingen van donorsperma aan particulieren, onder meer over het behandelen, ontdooien en ledigen van rietjes en veiligheidsinstructies.

Hoe voer ik een thuisinseminatie uit?

Er is een richtlijn voor thuisinseminatie bijgevoegd bij alle verzendingen van donorsperma aan particulieren. Hier kunt u ook meer lezen over inseminatie.

Wij adviseren dat u het sperma thuis uitsluitend in de container bewaart die wij u hebben geleverd. Het sperma kan niet in uw diepvries worden bewaard, het is niet koud genoeg.

Wat is het juridische standpunt met betrekking tot vaderschap/moederschap in verband met thuisinseminatie?

Vaderschap/moederschap wordt normaal bepaald conform de bestaande wetgeving in het land waar het kind wordt geboren. De spermadonoren van Cryos hebben afstand gedaan van alle rechten en een spermadonor kan geen vaderschap opeisen onder de Deense wet.

Vond u de antwoorden op uw vragen?

Zo niet, neem dan contact op met ons en we zullen ons uiterste best doen om u te helpen. De klantendienst van Cryos communiceert in de volgende talen: Scandinavisch, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans - Nederlands via onze vertegenwoordiger.