Donorsperma bestellen

Voordat u donorsperma bestelt, moet u uw favoriete donor kiezen. Doe dit door eerst te zoeken. Om het zoeken gemakkelijker te maken, kunt u uw zoekcriteria het beste zoveel mogelijk beperken op basis van norm, profiel en type.

Zoek bij voorkeur alleen naar spermadonoren die relevant zijn voor uw zoekcriteria. Als u bijvoorbeeld wordt behandeld in een kliniek, is het belangrijk dat u normen selecteert die de kliniek mag gebruiken. Vergeet ook niet het zwangerschapsquotum te controleren. U kunt uw zoekactie ook beperken door anoniem of niet-anoniem te selecteren. Andere vragen kunnen gaan over de kwaliteit, hoeveel te bestellen, al dan niet reserveren voor later gebruik en wanneer en hoe de levering plaatsvindt. Gebruik de onderstaande punten als hulp bij het nemen van de beslissingen die u voorafgaand aan de bestelling moet nemen.

1. Welke norm?

Als de behandeling plaatsvindt in een kliniek, moet u ervoor zorgen dat de donor en het donorsperma aan de wettelijke voorschriften voldoen van het land waarin de kliniek is gelegen. Dit noemen we de norm. Als de gekozen behandeling thuisinseminatie is, hoeft u zich geen zorgen te maken over de norm. Cryos levert donorsperma over de hele wereld en aangezien vele landen verschillende procedures hebben voor selectie, screening, documentatie en goedkeuring, kan een spermadonor worden verwerkt en donorsperma worden vrijgegeven volgens andere regels en wetten.

Als de behandeling plaatsvindt in een kliniek, raden we u aan om uw kliniek te vragen of er vereisten of aanbevelingen zijn wat betreft de norm, de kwaliteit, het type, de levering of andere voorwaarden.

2. Welk type en profiel van spermadonor?

De volgende stap is beslissen welk type en profiel van spermadonor u wilt. Als u wordt behandeld in een kliniek, kunnen er speciale regels gelden, omdat sommige landen een verbod hebben op de behandeling met bepaalde types spermadonoren. Als de behandeling thuisinseminatie is, hoeft u zich geen zorgen te maken over deze wetten.

De volgende types zijn beschikbaar:

 • Anoniem + basisprofiel
 • Anoniem + uitgebreid profiel
 • Niet-anoniem + basisprofiel
 • Niet-anoniem + uitgebreid profiel

U kunt hier meer lezen over de spermadonortypes.

3. Zoek uw spermadonor!

Nu moet u uw favoriete spermadonor zoeken. Beperk uw zoekactie zoveel mogelijk volgens uw gekozen profiel, type en norm.

U kunt uw favoriete donors aangeven door na het bekijken van de details van de donor het hokje “Toevoegen aan favorieten” aan te vinken. Bij herhaaldelijk zoeken kunt u alleen uw favoriete donors laten weergeven door het vakje “Alleen favorieten tonen” aan te vinken.  

4. Zwangerschapsquota en quotareserveringen

U dient te controleren of de spermadonor zijn zwangerschapsquotum nog niet heeft bereikt. Om te zoeken naar donoren die hun zwangerschapsquotum nog niet hebben bereikt voor het geselecteerde land, raden we aan om eerst uw land van verblijf en het land van behandeling in te voeren.

Voor sommige landen is een Quotareservering vereist om te zorgen dat de plaatselijke zwangerschapslimieten niet worden overschreden. Als u een quotareservering maakt, reserveert u het recht op een potentiële zwangerschap met donorsperma van een specifieke donor.

5. Welk type en welke kwaliteit van donorsperma?

U moet nu beslissen welke spermakwaliteit (MOT) u wilt. Het type rietje dat u kiest (ICI of IUI) moet overeenstemmen met uw behandelingsvorm.

 • ICI: Bevat ongezuiverd sperma, ook ruw sperma genoemd. Gebruikt voor vaginale en intracervicale inseminatie of - na een zuiveringsprocedure - voor intra-uteriene inseminatie.
 • IUI: Bevat gezuiverd sperma, ook 'geprepareerd' sperma genoemd. Gebruikt voor intra-uteriene inseminatie (rechtstreekse inseminatie in de baarmoeder) of voor ivf-behandeling.
 • MOT: Afkorting van 'motiliteit', d.w.z. het aantal motiele (beweeglijke) spermacellen per ml. 'MOT 10' betekent bijvoorbeeld dat er 10 miljoen motiele spermacellen per ml zijn na het ontdooien.

6. Hoeveel donorsperma moet ik gebruiken?

Voor thuisinseminatie
ICI en IUI-klaar units kunnen gebruikt worden.
Wij raden u het gebruik aan van 2 x ICI of IUI MOT10, units met hoger MOT kunnen ook worden gebruikt.

Units met MOT5 mogen niet worden gebruikt.

Als de timing juist is, is er geen behoefte aan meer dan één inseminatie per cyclus. We raden het gebruik aan van een urine ovulatietest-kit, verkrijgbaar bij elke apotheek. Volg de bijgevoegde instructies

Voor IUI in een kliniek

 • IUI-ready rietjes:
  Wij raden het gebruik van 1 x IUI MOT10 per behandeling. units met een lagere of hogere beweeglijkheid dan MOT10 kan worden gebruikt.
  We raden aan om het advies van uw kliniek te stellen voordat u uw bestelling.

 • ICI-rietjes:
  ICI rietjes mogen worden gebruikt. Het sperma moet worden verwerkt in uw ziekenhuis voorafgaand aan de behandeling. Na de voorbereiding raden we 5 miljoen beweeglijke zaadcellen aan voor een IUI-behandeling.

  Wij raden u het gebruik aan van 4 x ICI MOT5, 2 x ICI MOT10 of 1 x ICI MOT20 rietje of hogere beweeglijkheid per behandeling. Als ICI donorsperma wordt verwerkt met behulp van de swim-up methode, moet u per behandeling gebruik maken van 2 x ICI MOT20 rietjes of hogere kwaliteit. Wij raden u niet aan de swim-up methode te gebruiken voor donorsperma dat bevroren is geweest. 
  We raden aan om het advies in te winnen van uw ziekenhuis voordat u uw bestelling plaatst. 

Voor IVF en ICSI in een kliniek
ICI en IUI-klaar kunnen gebruikt worden.
We raden het gebruik aan van een 1 x MOT5. Units met hogere beweeglijkheid dan MOT5 mogen gebruikt worden.

We raden aan dat u advies inwint bij het ziekenhuis voordat u uw bestelling plaatst.

7. Moet ik onmiddellijk bestellen of kan ik wachten?

Wanneer u donorsperma bestelt, kunt u kiezen om donorsperma te kopen voor levering of om donorsperma te reserveren/kopen dat we dan bewaren voor u. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de donorrietjes beschikbaar zijn voor mogelijke levering en behandeling op een latere datum.
Als u er zeker van wilt zijn dat u sperma ontvangt van uw favoriete spermadonor, moet u onmiddellijk reserveren! Niet alleen voor één behandeling, maar voor alle behandelingen. Ook voor broers of zussen. Loop het risico niet dat het sperma van uw spermadonor uitverkocht is.

U kunt uw bestelling het beste zo snel mogelijk plaatsen, en minstens 2 dagen voor de gewenste verzendingsdatum. U selecteert de verzendingsdatum bij het online bestellen.

8. Wanneer en hoe wil ik de verzending ontvangen?

Wanneer u donorsperma bestelt, moet u uw bestelling zo vroeg mogelijk plaatsen en minstens 2 dagen voor de gewenste verzendingsdatum, die u zelf online selecteert, zodat er genoeg tijd is om ervoor te zorgen dat de levering uiterlijk op de dag voor de inseminatie/behandeling plaatsvindt. U kunt kiezen tussen levering in droogijs of in een stikstoftank. Lees hier meer over onder Levering van donorsperma.

9. Wanneer u klaar bent om te bestellen

Begin uw online bestelling hier: Zoeken naar donor.

Hoeveel tijd vóór de ovulatie moet ik mijn bestelling plaatsen?

Plaats uw bestelling ruim van te voren. Cryos heeft 2 dagen nodig om uw bestelling te verwerken voordat deze wordt verzonden. Vervolgens voegt u de verzendtijd toe, die voor de meeste bestemmingen in Europa 1-2 dagen is en 2-5 dagen voor andere bestemmingen.

Tegen betaling van een extra bedrag voor late bestelling kunnen bestellingen op dezelfde dag dat de bestelling werd ontvangen worden verzonden.

Zie ook onze algemene voorwaarden.

Vond u de antwoorden op uw vragen?

Zo niet, neem dan contact op met ons en we zullen ons uiterste best doen om u te helpen. De klantendienst van Cryos communiceert in de volgende talen: Scandinavisch, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans - Nederlands via onze vertegenwoordiger.