Donorsperma bestellen

Voordat u donorsperma bestelt, moet u uw favoriete donor kiezen. Doe dit door eerst te zoeken. Om het zoeken gemakkelijker te maken, kunt u uw zoekcriteria het beste zoveel mogelijk beperken op basis van norm, profiel en type.

Zoek bij voorkeur alleen naar spermadonoren die relevant zijn voor uw zoekcriteria. U kunt uw zoekopdracht bijvoorbeeld beperken door de juiste norm te kiezen die uw professionele zorgverlener mag gebruiken. Vergeet ook niet het zwangerschapsquotum te controleren. U kunt uw zoekactie ook beperken door anoniem of niet-anoniem te selecteren. Andere vragen kunnen gaan over de kwaliteit, hoeveel te bestellen, al dan niet reserveren voor later gebruik en wanneer en hoe de levering plaatsvindt. Gebruik de onderstaande punten als hulp bij het nemen van de beslissingen die u voorafgaand aan de bestelling moet nemen.

1. Welke norm?

Wanneer u wordt behandeld door een professionele zorgverlener, moet u ervoor zorgen dat de donor en het donorsperma aan de wettelijke voorschriften voldoen van het land van de professionele zorgverlener. Dit noemen we de norm. Cryos levert donorsperma over de hele wereld en aangezien vele landen verschillende procedures hebben voor selectie, screening, documentatie en goedkeuring, kan een spermadonor worden verwerkt en donorsperma worden vrijgegeven volgens andere regels en wetten.

We raden u aan om uw professionele zorgverlener te vragen of er vereisten of aanbevelingen zijn wat betreft de norm, de kwaliteit, het type, de levering of andere voorwaarden.

2. Welk type en profiel van spermadonor?

De volgende stap is beslissen welk type en profiel van spermadonor u wilt. Voor een vruchtbaarheidsbehandeling door een professionele zorgverlener kunnen speciale regels gelden, omdat sommige landen een verbod hebben op de behandeling met bepaalde types spermadonoren. 

De volgende types zijn beschikbaar:

 • Anoniem + basisprofiel
 • Anoniem + uitgebreid profiel
 • Niet-anoniem + basisprofiel
 • Niet-anoniem + uitgebreid profiel

U kunt hier meer lezen over de spermadonortypes.

3. Zoek uw spermadonor!

Nu moet u uw favoriete spermadonor zoeken. Beperk uw zoekactie zoveel mogelijk volgens uw gekozen profiel, type en norm.

U kunt uw favoriete donors aangeven door na het bekijken van de details van de donor het hokje “Toevoegen aan favorieten” aan te vinken. Bij herhaaldelijk zoeken kunt u alleen uw favoriete donors laten weergeven door het vakje “Alleen favorieten tonen” aan te vinken.  

4. Zwangerschapsquota en quotareserveringen

U dient te controleren of de spermadonor zijn zwangerschapsquotum nog niet heeft bereikt. Om te zoeken naar donoren die hun zwangerschapsquotum nog niet hebben bereikt voor het geselecteerde land, raden we aan om eerst uw land van verblijf en het land van behandeling in te voeren.

Voor sommige landen is een Quotareservering vereist om te zorgen dat de plaatselijke zwangerschapslimieten niet worden overschreden. Als u een quotareservering maakt, reserveert u het recht op een potentiële zwangerschap met donorsperma van een specifieke donor.

5. Welk type en welke kwaliteit van donorsperma?

U moet nu beslissen welke spermakwaliteit (MOT) u wilt. Het type rietje dat u kiest (ICI of IUI) moet overeenstemmen met uw behandelingsvorm.

 • ICI: Bevat ongezuiverd sperma, ook ruw sperma genoemd. Gebruikt voor vaginale en intracervicale inseminatie of - na een zuiveringsprocedure - voor intra-uteriene inseminatie.
 • IUI: Bevat gezuiverd sperma, ook 'geprepareerd' sperma genoemd. Gebruikt voor intra-uteriene inseminatie (rechtstreekse inseminatie in de baarmoeder) of voor ivf-behandeling.
 • MOT: Afkorting van 'motiliteit', d.w.z. het aantal motiele (beweeglijke) spermacellen per ml. 'MOT 10' betekent bijvoorbeeld dat er 10 miljoen motiele spermacellen per ml zijn na het ontdooien.

6. Hoeveel donorsperma moet ik gebruiken?


Voor IUI

 • IUI-ready rietjes:
  Wij raden het gebruik van 1 x IUI MOT10 per behandeling. units met een lagere of hogere beweeglijkheid dan MOT10 kan worden gebruikt.
  We raden aan om het advies van uw professionele zorgverlener te vragen voordat u uw bestelling plaatst.

 • ICI-rietjes:
  ICI rietjes mogen worden gebruikt. Het sperma moet worden verwerkt in uw kliniek of ziekenhuis voorafgaand aan de behandeling. Na de voorbereiding raden we 5 miljoen beweeglijke zaadcellen aan voor een IUI-behandeling.

  Wij raden u het gebruik aan van 4 x ICI MOT5, 2 x ICI MOT10 of 1 x ICI MOT20 rietje of hogere beweeglijkheid per behandeling. Als ICI donorsperma door uw professionele zorgverlener wordt verwerkt met behulp van de swim-up methode, moet u per behandeling gebruik maken van 2 x ICI MOT20 rietjes of hogere kwaliteit. Wij raden u niet aan de swim-up methode te gebruiken voor donorsperma dat bevroren is geweest. 
  We raden aan om het advies in te winnen van uw professionele zorgverlener voordat u uw bestelling plaatst. 

Voor IVF en ICSI
ICI en IUI-klaar kunnen gebruikt worden.
We raden het gebruik aan van een 1 x MOT5. Units met hogere beweeglijkheid dan MOT5 mogen gebruikt worden.

We raden aan dat u advies inwint bij uw professionele zorgverlener voordat u uw bestelling plaatst.

7. Moet ik onmiddellijk bestellen of kan ik wachten?

Wanneer u donorsperma bestelt, kunt u kiezen om donorsperma te kopen voor levering of om donorsperma te reserveren/kopen dat we dan bewaren voor u. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de donorrietjes beschikbaar zijn voor mogelijke levering en behandeling op een latere datum.

Als u er zeker van wilt zijn dat u sperma ontvangt van uw favoriete spermadonor, moet u onmiddellijk reserveren! Niet alleen voor één behandeling, maar voor alle behandelingen. Ook voor broers of zussen. Loop het risico niet dat het sperma van uw spermadonor uitverkocht is. Lees meer onder Reservering.

Plaats uw order indien mogelijk minimaal 2 dagen voor de gewenste verzenddatum, anders worden kosten voor spoedverzending aan uw order toegevoegd. U kunt de verzenddatum selecteren wanneer u online bestelt. Zorg dat de levering uiterlijk plaatsvindt op de dag voor inseminatie/behandeling. U kunt kiezen uit levering met droogijs of in een stikstoftank. Lees meer onder Levering van donorsperma.  

8. Wanneer u klaar bent om te bestellen

Maak een account aan en begin uw online bestelling hier: Zoeken naar donor.

Hoe ver voor de ovulatie moet ik mijn order plaatsen? 

Plaats uw order ruim van tevoren. Cryos heeft 2 dagen nodig om uw order te verwerken voordat hij wordt verzonden. Tel daar nog de levertijd bij op: 1-2 werkdagen voor de meeste Europese bestemmingen en 2-5 dagen voor overige bestemmingen. 

Tegen betaling van late orderkosten, kunnen orders op de dag van bestelling verzonden worden, mits deze voor 10:00 uur (CET) wordt geplaatst.

Zie ook onze algemene voorwaarden.

Wij zijn er voor u

Bij Cryos willen we u steunen en helpen op uw weg naar het ouderschap. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen hebt of meer informatie wilt. Wij spreken Deens, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees en Hebreeuws.