De donoren

We hebben twee types spermadonoren: anonieme en niet-anonieme. Beide groepen hebben basis- en uitgebreide profielen. Beide groepen kunnen exclusieve donoren bevatten.

De spermadonoren van Cryos hebben afstand gedaan van alle rechten en een spermadonor kan geen vaderschap opeisen onder de Deense wet.

Donortypes

  • Anoniem + basisprofiel
  • Niet-anoniem + basisprofiel
  • Anoniem + uitgebreid profiel
  • Niet-anoniem + uitgebreid profiel

De donoren zijn ofwel Anoniem of Niet-anoniem. Deze definities betekenen niet dat de donoren niet identificeerbaar zijn. Doordat een spermacel DNA met zich meedraagt, is er altijd een risico dat donoren, ontvangers en kinderen via DNA-analyse opgespoord kunnen worden en waardoor in de toekomst de privacy wellicht niet gegarandeerd zou kunnen worden.

Anoniem

Indien de donor Anoniem is zal Cryos nooit de identiteit van de donor vrijgeven en de klant gaat er mee akkoord dat ze geen contact op zullen nemen met de donor.

Niet-anoniem

Indien het om een Niet-anonieme donor gaat, zal Cryos de identiteit van de donor (naam, laatst bekende adres en ID-nummer) naar klinieken en autoriteiten bekend maken in landen waar dit verplicht is voor of in verband met de import of behandeling.Cryos openbaart de identiteit van de donor naar het kind enkel op verzoek van het donor kind zelf en enkel op het moment dat het kind een leeftijd van minimaal 18 jaar bereikt heeft. Het kind moet kunnen bewijzen, of met waarschijnlijkheid kunnen aantonen, dat hij/zij verwekt is via donorsperma van een specifieke Niet-anonieme donor van Cryos. De code (naam/nummer) van de desbetreffende donor moet voorgelegd kunnen worden.

De donor heeft ingestemd om benaderd te worden door de kinderen, maar Cryos betreft geen verantwoordelijkheid of hij dit in de toekomst daadwerkelijk zal toestaan.

Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Basisprofiel

Spermadonoren met een basisprofiel zijn geregistreerd onder een nummer, zoals bv. 456, 8756, 11250, enz. Basisprofielen bieden alleen informatie over ras, etniciteit, kleur van de ogen, haarkleur, grootte, gewicht, bloedgroep en meestal beroep/opleiding.

Uitgebreid profiel

Spermadonoren met een uitgebreid profiel zijn geregistreerd onder een fictieve naam zoals JAN, PIETER, KOEN, BART, enz. De uitgebreide profielen kunnen tot 8-10 pagina's persoonlijke informatie bevatten over de achtergrond, studies, familie-achtergrond, interesses, hobby's, enz. van de spermadonor. Ze kunnen de volgende extra informatie bevatten: indruk van het personeel, kinderfoto's van de spermadonor, een handgeschreven begroeting, een stemopname van de donor, EQ-profiel, enz.

De keuze tussen anonieme en niet-anonieme donoren

Als u ervoor wilt zorgen dat het kind de identiteit van de spermadonor in de toekomst te weten kan komen, moet u voor een niet-anonieme donor kiezen. Er is gebleken dat alleenstaande vrouwen en vooral partners van hetzelfde geslacht de voorkeur geven aan niet-anonieme spermadonoren, terwijl heteroseksuele paren de voorkeur lijken te geven aan anonieme spermadonoren om de integriteit van de man als de vader en dus hun eigen familie-identiteit te beschermen. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige heteroseksuele paren kiezen juist voor een niet-anonieme donor, omdat ze het kind willen informeren over zijn/haar natuurlijke vader en daarom de mogelijkheid tot toekomstig contact met de donor willen behouden. Omgekeerd kiezen veel alleenstaande moeders voor een anonieme spermadonor, omdat ze een partner willen vinden die dan gemakkelijker de rol van vader op zich kan nemen en het kind gemakkelijker kan adopteren wanneer er minder gefocust wordt op het bestaan van een spermadonor. De keuze is zeer persoonlijk en complex.

Indien uw behandeling in een kliniek plaatsvindt, moet u altijd nagaan of de kliniek u mag behandelen met sperma van het type donor dat u heeft gekozen.

De keuze tussen het basisprofiel en het uitgebreide profiel

Indien het voor u belangrijk is om veel te weten over de spermadonor, kunt u het beste kiezen voor een spermadonor met een uitgebreid profiel. Alleenstaande moeders en partners van hetzelfde geslacht met een uitdrukkelijke wens om het kind donorinformatie te verschaffen, kunnen het beste kiezen voor spermadonoren met een uitgebreid profiel. Als u zo weinig mogelijk over de spermadonor wilt weten, dan moet u een spermadonor kiezen met een basisprofiel. In vele gevallen kiezen heteroseksuele paren voor een spermadonor met een basisprofiel, terwijl alleenstaande moeders en partners van hetzelfde geslacht vaak kiezen voor een spermadonor met een uitgebreid profiel. De redenen zijn hetzelfde als die voor het kiezen van anonieme en niet-anonieme spermadonoren, hoewel de rollen dan vaak omgedraaid zijn. De keuze is zeer persoonlijk en complex.

Indien uw behandeling in een kliniek plaatsvindt, moet u altijd nagaan of de kliniek u mag behandelen met sperma van het type donor dat u heeft gekozen.

Exclusieve spermadonoren

Nieuwe spermadonors worden op obnze website getoond met een ster, tot de eerste aankoop / reservering. Om onaangename verrassingen te voorkomen bij het verkrijgen van het exclusieve recht, moet u alle sperma van de donor in kwestie kopen / reserveren. Uiteraard bent u vrij om het exclusieve recht te annuleren door het deblokkeren van de voorraad van gereserveerd donorsperma.

In dit geval ontvangt u een terugbetaling van 75% van het betaalde bedrag - meer informatie onder reservering. Als het u bijvoorbeeld niet lukt om zwanger te worden van de spermadonor in kwestie.

Als u het exclusieve recht onherroepelijk wilt maken, dan moet u de spermadonor afkopen. Raadpleeg de de prijslijst voor het verschuldigde bedrag.

Vond u de antwoorden op uw vragen?

Zo niet, neem dan contact op met ons en we zullen ons uiterste best doen om u te helpen. De klantendienst van Cryos communiceert in de volgende talen: Scandinavisch, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans - Nederlands via onze vertegenwoordiger.